Шоколад для багатих чи все-таки доступний кожному?

Данную статью Вы можете прочитать на русском
Шоколад для багатих чи все-таки доступний кожному? Майже всі ми любим шоколад в різних його проявах: чорний, молочний, білий, какао, кондитерські вироби. Але чи завжди він буде доступний нам і в такій кількості як ми звикли його споживати?

Трохи історії шоколаду. Перші згадки виготовлення какао, археологи знайшли в містечку Пуерто-Ескондідо, Гондурас, це були залишки посуду зі слідами какао, які відносяться до 1100-1400р. до н.е. Також були знайдені залишки шоколаду в поселеннях Майя біля Ріо - Асуль, Гватемала, що вказують на його використання близько 400 р. до н.е.

З давніх часів, какао використовували в різних цілях: для отримання цукрів для спиртового бродіння і виготовлення з них алкогольного напою; для виготовлення пінистого гіркого напою, також для проведення священних ритуалів – поселенням Майя; для лікування діареї – в Південній Америці; для виготовлення ацтекського напою «шоколатль», який споживався як гіркий напій з додаванням різноманітних спецій в стародавні Месо Америці і вважався напоєм, що знімає втому.

Плоди какао використовували як заміна грошей в Месо Америці і високо цінилися. Ними навіть сплачували податки. У Європі про шоколад дізналися лише в 16 ст., про те він швидко набув популярності і протягом довгого часу був доступним тільки для аристократії

Цінова політика шоколаду. Починаючи з 18 ст. ринкова ціна на какао суттєво знизилась в зв'язку з промисловим вирощуванням Іспанцями, какао на плантаціях, і шоколад став доступним для простого населення. На при кінці 18 ст. шоколадний продукт був доступний по всьому світу.

З кожним роком ми все більше споживаєм шоколаду, а запасів насіння какао-бобів все меншає і меншає в зв'язку з несприятливими погодними умовами та різноманітними хворобами рослин через які гине до третини світового врожаю какао – бобів.

Тому на початку 2012р. в пік економічної кризи, світові ціни на какао-боби, злетіли більш ніж на 40%. З кожним роком у світі рекордно зростає попит на шоколад і ринки в очікуванні дефіциту какао – бобів. За прогнозами трейдерів, аналітиків і багатьох учасників виробництва какао, шоколад з кожним роком тільки зростатиме в ціні. Навіть вчені з незалежної харчової експертної організації Гана у Великобританії озвучило доводи про те, що найближчим майбутнім з вітрин магазинів повністю зникне шоколад.

Починаючи з січня 2017р., тільки в Україні шоколад та готові харчові продукти, що містять какао (крім какао-порошку підсолодженого), у пакуваннях масою менше 2 кг, виросли з 13,9 до 14,3 тис.т. в серпні поточного року. Такі дані повідомляє нам Держстат України.

За 8 місяців 2017р., було вироблено 98,5 тис.т., що є на 2,1% більше ніж за поточний період минулого року . Але всьому є певна межа, пік росту. Вже у липні 2017р. какао-боби впали в ціні на 40% на Нью-Йоркській біржі , що є мінімумом 2007року, повідомляє Financial Times.

Отже редакція А-ДЕ? сподівається, що шоколад в Україні, буде доступний кожному як і раніше.

Автор: Володимир Богославець

ПІДТРИМАЙТЕ НАС У ФЕЙСБУЦІ ВТУПАЙТЕ В ГРУПУ ДЯКУЄМО :)

325














ТОП ПОПУЛЯРНИХ

Підтримайте нас у facebook дякуємо.